• Telefon
    +36 (70) 4332-358
  • Cím
    Vál, Rákóczi u. 14
  • E-mail
    info@klimahutesfutes.hu
Awesome Image

Hőszivattyúk: GEO vagy „H” tarifa?

Ha családi házunkat (vagy az utóbbi időben egyre több kisebb, alacsony energiaigényű társasházat is) KLÍMABERENDEZÉSEL, levegő-víz hőszivattyúval fűtjük, és a hőszivattyú hatékonysága egy előre megállapított érték felett van, akkor üzemeltetéséhez igényelhetünk kedvezményes áramtarifát. ELMŰ-ÉMÁSZ területen választhatunk a GEO vagy „H” tarifa között, E.ON területen „H” tarifát tudunk igényelni.

A GEO tarifa az az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport terméke! A „H” tarifa törvényileg kb 6 éve bevezetett tarifa a korszerű hőszivattyúk működtetésére. Normál esetben amennyi amperünk nappali áramban van, annyi ampert igényelhetünk a hőszivattyús berendezésünkhez térítésmentesen. (Megigénylést követően az elbírálás után adják meg, ha a hálózati oldalról nincs semmilyen akadály).

Fontos, hogy a GEO tarifára csak a hőszivattyús berendezést, a „H”-ra egyéb megújuló energiaforrásunk energiaellátását is rá lehet kötni, fix bekötéssel. Ha a hőszivattyú gyári tartozéka az elektromos rásegítő fűtés (ami arra hivatott, hogy –6…–8 °C alatt a hőszivattyús üzemre rásegítsen), akkor az is megkaphatja ezt a kedvezményes tarifát.

H-tarifa ár: AH” tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh                                                                                       

Fűtési szezon: A fűtési szezon hivatalosan október 15.-től a következő év április 15.-ig tar ebben az időszakban vehető igénybe 0-24 órában megszakítás nélkül folyamatos üzemben a H-tarifa.

GEO tarifa: A GEO tarifa egész évben rendelkezésre áll hűtési és fűtési szezonban egyaránt. Hátránya, hogy naponta csak 20 órán keresztül biztosított 2x2 órára egy vezérelt óra segítségével csúcsidőben reggel és este lekapcsolásra kerül.

GEO tarifa igénylésének és telepítésének feltételei megegyezik, a H-tarifáéval kizárólag lakossági felhasználók vehetik igénybe.

GEO tarifa ár: Árszabása a mindenkori A1 lakossági tarifa 35%-a kb.23-24 Ft/kWh

 

GEO vagy H-tarifa :                                                                                                          Ha a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű felület fűtés és az épület szigetelése is megfelelő esetleg van puffer tároló a rendszerben abban az esetben megfelelő a GEO tarifa alkalmazása. A napi 2x2 óra üzemszünet különösebb problémát nem okoz akár -15C°-os külső hőmérséklet mellett sem lesz jelentős lehűlést az épületben. További előnye, hogy nyáron a hűtést is kedvezményes áramtarifa mellet lehet üzemeltetni. A GEO tarifa hátrány, hogy a legtöbb hőszivattyú nem túl jól tolerálja az áram kimaradást, főleg ha az épen a leolvasztási ciklusba esik és az elektronika sem kimondottan szereti a napi kétszeri áramkimaradást.

Abban az esetben, ha a fűtésre nem felületfűtést alkalmazunk, hanem fan-colt vagy direkt elpárolgású hőszivattyús klímát és az épület szigetelése nem túl jó akkor érdemesebb a H-tarifát választani.

Figyelem!
A hálózati engedélyes jogosult ellenőrizni a vezérelt áramkör, valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabálynak való megfelelőségét. A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerződés megszegésének minősül.